top of page
Search
  • Andy

Ako nije OK bolje je otići


U partnerskim odnosima nije OK:

  • Imati nerealna očekivanja od partnera: npr. postavljati nerazumne zahtjeve; očekivati da sve ostavi kako bi zadovoljio naše potrebe; očekivati da sve vrijeme provodi s nama; pokazivati stalno nezadovoljstvo koliko god se trudio; očekivati da ima isto mišljenje kao mi.

  • Umanjivati partnera: npr. potkopavati, odbacivati ili iskrivljavati njegovu percepciju ili razumijevanje svijeta; određivati kako bi se trebao osjećati; ponovo i ponovo tražiti da objasni kako se osjeća; optuživati ga da je preosjetljiv; odbacivati njegove želje i potrebe kao smiješene ili nezaslužene; optuživati za sebičnost ukoliko izražava svoje želje ili potrebe.


Stvarati kaos: npr. izazivati svađe; davati zbunjujuće i kontradiktorne izjave; imati drastične promjene raspoloženja ili nagle emocionalne ispade; prigovarati zbog partnerovog načina oblačenja, frizure, prijatelja, posla; ponašati se tako nepredvidljivo da partner ima osjećaj da mora stalno biti na oprezu (da mora hodati po jajima).

  • Emocionalno ucjenjivati: npr. izazivati krivnju kod partnera; ponižavati partnera; koristiti partnerove strahove, vrijednosti, suosjećanje kako bi ga kontrolirali ili kako bi kontrolirali situaciju; isticati i preuveličavati partnerove mane ili pogreške kako bismo smanjili našu odgovornost za odluke koje smo sami donijeli; poricati da se nešto dogodilo ili lagati o tome što se dogodilo; kažnjavati partnera uskraćivanjem naklonosti (silent treament)

  • Ponašati se nadmoćno: npr. kriviti partnera za naše pogreške; sumnjati u sve što govori i pokušavati dokazati da nije u pravu; šaliti se na partnerov račun; partnerove misli, ideje i vrijednosti proglasiti glupim, nelogičnim ili besmislenim; patronizirati partnera; koristiti sarkazam u razgovoru s partnerom; ponašati se kao da smo uvijek u pravu i da znamo najbolje.

  • Kontrolirati i izolirati partnera: npr. kontrolirati s kime se druži, uključujući prijatelje i obitelj; kontrolirati partnerove SMS poruke, email ili profile na društvenim mrežama; optuživati za prevaru ili iskazivati ljubomoru; zahtijevati da znamo gdje je partner svakog trenutka u danu ili praćenje (npr. GPS-om); ponašati se kao da posjedujemo partnera; koristiti ljubomoru kao znak ljubavi kako bismo spriječili da se druži s drugim ljudima; prisiljavati partnera da sve vrijeme provodi s nama; kontrolirati partnerove financije.


0 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page