top of page
Search

Međunarodni dan provjera činjenica

2. travnja obilježava se Međunarodni dan provjere činjenica koji služi podizanju svijesti o opasnostima dezinformacija vezano uz zdravlje građana i demokraciju.


Pandemija koronavirusa dovela je lažne vijesti na sasvim novu razinu te dok se svjetska struka bori protiv koronavirusa, na vidjelo sve više dolazi i tamna strana pandemije: postoji čitava mreža ljudi koji pandemiju iskoriš

tavaju da bi vršili manipulacije u političke i komercijalne svrhe, umjesto da podržavaju stručnjake koji spašavaju živote.



Gong želi upozoriti kako političke obmane nisu nimalo dobroćudne pojave, već služe ciljevima koji nisu spojivi s demokratskim uređenjem.

Da bismo identificirali i razotkrili fake news, nužno je kritički sagledavati medije, propitivati pročitano, istražiti izvor vijesti, a sve to je moguće kroz medijsko opismenjavanje. Medijska pismenost pomaže razviti kritičko mišljenje, razumjeti kako poruke koje mediji prenose oblikuju našu kulturu i društvo, identificirati medijske strategije, prepoznati kako vlasnici medija oblikuju sadržaj, prepoznati tehnike uvjeravanja koje se upotrebljavaju, prepoznaju pristrane i pogrešne informacije, dijelove koji nisu jasno izrečeni. Značajni utjecaj medija ogleda se i u njihovu utjecaju na demokratske procese jer mediji mogu imati ulogu u manipulaciji javnosti ili pak podržavanju demokracije i prava građana i građanki na informaciju. Osim toga, mediji zrcale stvarnost. Kakofonija na najvišim državničkim nivoima vrlo lako se prelije u ostale sfere društva. Isto tako, za demokratsko sudjelovanje građana i građanki potrebna je njihova informiranost te vještina kritičkog mišljenja i samoizražavanja. Metode medijske pismenosti, između ostalog, jesu fact checking i debunking. Gong jedno i drugo podučava kroz svoj program Medijske pismenosti, a posljednjih pet godina Faktograf.hr - prvi fact checking portal u Hrvatskoj, čiji je izdavač Gong, provjerava točnost izjava političara, kao i točnost vijesti u javnom prostoru.


Za više informacija, posjetite stranicu Gonga.

0 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page