top of page
Search

(Ne)Pristranost enciklopedija

Zašto se skupina žena iz različitih organizacija udružila u inicijativu WikiOna i posvetila uređivanju sadržaja domaće Wikipedije?



Wikipedija je besplatna internetska enciklopedija koju svatko može uređivati, s više od 37 milijuna članaka na 291 jeziku, te jedna od 10 najposjećenijih web stranica na internetu. Nastavnici preporučuju učenicima da je ne citiraju, ali je u isto vrijeme svi koristimo kao uvod u bilo koju temu.


Iako Wikipedija ima stroga pravila za uređivanje članaka, jedno od kojih je navođenje provjerljivih i mjerodavnih izvora, objektivnost Wikipedije ovisi o njezinim administratorima. Upravo oni određuju koje se informacije nalaze u članku i kojim se izvorima informacija daje prednost.


Tako su urednice inicijative WikiOna primijetile da u ovom moćnom izvoru informacija sasvim nedostaje ikakva perspektiva žene – smatrajući da teme kojima se bave na Wikipediji ili ne postoje ili su nerijetko pristrane i nisu temeljene na dokazima.


No problem (ne)pristranosti izvora informacija ne možemo ograničiti samo na nove medije. I papirnate su enciklopedije uvijek pružale uvid u razdoblje u kojem su napisane. Ukazuju nam na to što se smatra znanjem u određenom trenutku, kako se znanje prima i kako se čita. Uz izvor informacija, sve su enciklopedije također politički i komercijalni artefakti.




Sljedeći put kada budete slušali ili gledali vijesti, bilo ispred televizije ili s mobitela u ruci, predlažemo da razmislite o autoru tog članka ili segmenta. Kako su odabrali i provjerili predstavljene informacije? Tko je sve utjecao na taj odabir? Koju poruku žele poslati?


7 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page