top of page
Search

Što je sreća?



Često se pojam sreće spominje u našoj svakodnevnoj komunikaciji. O sreći govorimo kada govorimo o emociji, kada pronađemo novčić na ulici, kada nekoga volimo, kada postignemo neki osobni cilj ili kada smo u dobrom društvu. Ali, kada nas netko upita „Što je sreća?“ bismo li svi imali odgovor na to pitanje? Je li to emocija ili stanje? Koliko bi se razlikovali u odgovorima? Hoće li naš pojam sreće ovisiti o našem trenutnom raspoloženju, životnim okolnostima, mjestu življenja ili socijalnim odnosima? Moguće. Najbolje je da isprobate i postavite si pitanje: Što je za mene sreća?

Razvojem pozitivne psihologije, pojam sreće privukao je pažnju brojnih znanstvenika temeljem čega su proizašle mnogobrojne defincije tog pojma. Pored toga, temeljem brojnih istraživanja sreće utvrdili su se neki ključni koncepti koji se mogu „mjeriti“ i odrediti nečiju razinu sreće. Pa, ako niste znali, svake godine provodi se World Happiness Report – izvješće o svjetskoj razini sreće. S obzirom na opću procjenu života te udio pozitivnih i negativnih emocija kod stanovnika pojedinih zemalja svijeta, izrađuje se ljestvica koja prikazuje najsretnije i one najmanje sretne zemlje na svijetu. Ovogodišnje izvješće specifično je jer je pored uobičajenih analiza pratilo i utjecaj pandemije uzrokovane virusom Covid-19 na zadovoljstvo života i emocionalno stanje stanovnika pojedinih zemalja. Temeljem rezultata Izvješća iz 2021. godine mjesto najsretnije zemlje na svijetu zauzela je Finska, a prate ju Danska na drugom mjestu i Švicarska na trećem mjestu. S druge strane, Hrvatska zauzima središnje mjesto u tablici i nalazi se na dalekom 60. mjestu po procjeni razine sreće. Osim rang liste najsretnijih zemalja svijeta, u ovogodišnjem izvješću možete više pročitati o mentalnom zdravlju, socijalnoj povezanosti, svijetu rada i drugim aspektima života koji su ostali pogođeni za vrijeme pandemije. Također, izvješće je prikazalo kako su neke zemlje bile učinkovitije u suočavanju s pandemijom u odnosu na druge zemlje.


Za više informacija, u nastavku je link na cjelokupno Izvješće:https://happiness-report.s3.amazonaws.com/2021/WHR+21.pdf.

0 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page